Børneuge med forældre og bedsteforældre

Uge 29   lørdag den 17/7 2021 - lørdag den 24/7 2021

Voksne 1085 kr.
Unge 805 kr.
Børn 630 kr.

Du tilmelder dig/jer og betaler fra Gro Sommerlejrs egen hjemmeside: Læs mere og tilmeld.

Nogle af os spiser til daglig lidt kød, drikker lidt alkohol og slækker lidt på det økologiske. Men her på lejren tager vi en uge med vegansk økologisk mad uden alkohol og sodavand. Og vi nøjes med røgen fra bålet.

Børnene finder hurtigt sammen. De kan løbe frit rundt på marken. Ind i skoven. Være med til at grave kartofler op. Plukke frugt. Spille bold og meget mere. Der er masser af legetøj og brætspil. Være med til at lave mad og vaske op. Der er skattejagt. Skovtur og samle brænde.

Hvis vejret tillader det, er der bål og snobrød om aftenen. Alle måltider er børnevenlige, sådan at børnene får rigeligt at spise og drikke. Der er ekstra mellem måltider om formiddagen og eftermiddagen – ofte bestående af frisk økologisk frugt. Der er saftevand lavet af frisk frugt og æblemost fra sidste år. Ofte er der sund kage til alle i lejren. Derfor behøver børnene ikke at få sodavand og slik.

Hvis dit barn er sulten, går I bare op i køkkenet og finder noget at spise. Vi hjælper hinanden, så vi ikke kun er opmærksomme på vore egne børn, men på alle børn. Er der et barn, der er ked af det, og dets forældre ikke lige er der, tager vi os af barnet og finder forældrene.

Vi har masser af al slags kreative materialer, så man kan lave masker, indianer pandebånd, armbånd, ansigtsmaling osv. Det er forældre og børn i fællesskab, som tager initiativer. Princippet er, at man ikke kun laver noget med sit eget barn, men at man aftaler med andre, hvad alle børnene laver på samme tid. Vi har babystole. Og selv om det er lidt primitivt, kan man godt vaske tøj i nogle store baljer.

 

Revolutionær pædagogik

Tommy fortæller om spaltninger af bevidstheden, og hvordan vi på sommerlejren forsøger at skabe en samlet og fri bevidsthed.

To eller tre af dagene laver vi et indianerforløb. Vi maler pandebånd og fjer. Vi laver lændeklæde. Vi lærer indianer danse.

Vi bygger en (børne) svedehytte, hvor nogle ad gangen sidder og gennemgår et (børne) ritual. Vi laver en halskæde. Vi maler os i ansigtet.

Vi går i skoven og finder et tyndt træ. Så bøjer vi en gren og slipper – og ser om den hurtigt springer tilbage (så egner den sig til en bue) eller bare langsomt bevæger sig tilbage (så duer den ikke). Så saver vi et passende stykke af – det skal være til en bue. Hvert barn skal lave sin egen bue. Hjemme binder vi snor på. Vi laver pile. Så er der skyde konkurrence. De små børn får en plastikbue og pile med sugekopper – og de skyder mod en plastik målskive. De store børn skal prøve at skyde med rigtige pile – og derfor skal der være en voksen til stede. Man slår en pæl i jorden og hænger en sæk med halm på pælen. Så står man 10 meter fra pælen. Ét barn får 10 pile og skal prøve at ramme sækken. Den voksne sørger for, at skytten altid peger fremad mod sækken med buen og pilen. Man skal øve sig rigtig meget. Men så er det realistisk, at man kan ramme sækken med flere pile.

Indianer dagene slutter med et bål ritual med en indianersang og dans rundt om bålet. Et af de store børn er så medicinkvinde (eller mand) – og gennemfører et ritual om, at menneskene skal skabe en smuk jord med harmoni mellem alle levende væsner.

Indianer forløbet bliver video filmet undervejs. Og det skal blive til en lille video, der skal ud på de sociale medier til efteråret 2021. Det skal være børnenes egne umiddelbare ord, der skal med i filmen. Og vi voksne skal ikke påvirke dem til at tale om vore politiske tanker.